Október 7-én kerültek átadásra a Magyar Formatervezési Díjak. Az értékeltek közül most a Szellemi Tulajdon Hivatalának (szellemivagyon-diagnózis) különdíjasát, a VOXELTEK KFT. VOXEL PRINT 3D Nyomtatóját mutatjuk be.

Az orvostechnikai szakmát is utolérte a digitalizáció dinamikusan felívelő szakasza, így a manuális munkavégzést egyre inkább a digitális munkafolyamatok váltják fel. A fogorvos, fogtechnikus szakemberek munkáját nagyban megkönnyítő 3D nyomtató a munkafolyamatok teljesen új világát nyújtja nemcsak a szakértőnek, de a pácienseknek is.

A gépezet úgynevezett additív, vagyis hozzáadó gyártást visz végbe: vékony rétegekben, fényérzékeny folyadék levilágításával hoz létre térbeli alakzatokat. A fogtechnikai nyomtató, a digitalizáló eszközökkel (3D szkennerek) és fogászati tervezőszoftverekkel együtt digitális alapra helyezi a fogtechnikai munkát, precízebb, termelékenyebb munkát tesz lehetővé. A 7 colos, tabletnek megfelelő kijelzővel ellátott gép képes Wifi-hez csatlakozni, alacsony működési költségen mozog, gyors nyomtatási képességgel rendelkezik és képes az örökös szoftverfrissítésekre. Az eljárással gyártható fogtechnikai termékek például: Ideiglenes hidak és koronák, fém vázak, fémlemezek, préskerámia minták, protézisek, minták, szekcionált- és kivehető csonkos (Geller) modellek, implantációs fúrósablonok, mélyhúzó sablonok fogszabályzáshoz, egyedi kanalak, sínek, etc.

A bírálóbizottság értékelése:

A tradicionálisan manuális fogtechnika világában is a digitális fogászati eszközök jelentik a jövőt. Az új, digitális eljárások ezen a területen olyan precizitást, hatékonyságot, pontosságot eredményeznek, melyek korábban elképzelhetetlenek voltak. A VOXELTEK FLOW egy 2012 óta tartó folyamatos fejlesztés gyümölcse: egy 3D-nyomtatóból, 3D-szkennerből, polimerizáló kamrából és központi egységből felépülő eszközrendszer, mely lefedi a teljes digitális fogtechnikai munkafolyamatot, és állandóan magas gyártási minőséget biztosít. A magas műszaki tartalom a funkcionalitást magas szinten biztosító minőségi megformálással párosul, mely karakteres, jól felismerhető és egyedi; kifejezi a műszaki beltartalom különlegességét is. A készülékek előlapjának háromszög alapú tagolása a kristályok világát idézve időtállóságot, megbízhatóságot és a precíz megvalósításnak köszönhetően magas minőséget tükröz.

Gallery