Október 7-én kerültek átadásra a Magyar Formatervezési Díjak. Az értékeltek közül most a Termék kategóriában díjazott a Tiles széket mutatjuk be.

A nemcsak látványában kényelmes korszakalkotó szék, szakít a hagyományos értelembe vett ülésre alkalmas felületekkel és kialakításokkal. A korábban, 3D technikával előállított, valódi fából elkészült koncepciókon alapuló ötlet az ergonómia tökéletes állapotát kívánja elérni. Redukálva a térbeli formát, sík megoldásokat alkalmaz a szék kialakítása során, kiemelt figyelmet fordítva a pillekönnyű súlyra és praktikus rakásolhatóságra. A csupa szögletes, éles elemből felépített bútornál az ülés ergonómiailag szükséges térbeli formálását sík, de egymással szöget bezáró rétegelt lemez fragmentumok biztosítják.

Egyszerű lécekből, könnyen hozzáférhető, sík rétegelt lemez lapokból áll, absztrakt elemeivel mégis kiemelkedik a statikus, hagyományos székek családjából.

A bírálóbizottság értékelése:

A Tiles szék tervezése három fontos alapra építve valósítja meg azokat a szándékokat, amelyeket a tervező pályázatában megfogalmazott. Az ergonómiai szabályok indokolta tárgyformálás elsősorban a felhasználót emeli a fókuszba, továbbá a szék egész karakterét meghatározó keresztmetszet-változások alkalmazásával a formai célokat és a gyártói lehetőségeket is összhangba hozza egymással. A széken alkalmazott formai jegyek az ülőbútor szerkezeti megoldásain is következetesen megjelennek, ami által érett és minden részletre kitérő tervezői megközelítést mutatnak. A pályamű karakterét a választott szín és az anyaghasználat is erősíti, és további lehetőségeket hordoz magában e téren. A rakásolható székek szigorú és merev keretrendszerének tárgyköréből innovatív megoldásokkal, a gyártói lehetőségeket is figyelembe véve sikerült egy kiemelkedő alkotással kilépni.

A Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj idei díjazottjainak listája itt tekinthető meg.

Gallery