Október 7-én kerültek átadásra a Magyar Formatervezési Díjak. Az értékeltek közül most a Magyar Formatervezési Tanács különdíjasát, a NORNIR fali órát mutatjuk be.

A formabontó kialakítású óra, amelyen a hagyományos óramutatók helyett lézervágott forgó óralapok mutatják az időt. A tervező célja az volt, hogy megváltoztassa a hagyományos értelemben vett idő fogalmát, és megbontsa az analóg órák nyújtotta világ képét. Az óra és percmutató lapok festett nyírfa rétegelt lemezekből, az óraház, és a fogaskerekek 3D nyomtatott PLA műanyagból készültek. Az egyedi olvashatóság kedvéért fontos szempont volt, hogy a belső, nagyobb lemez a perceket, a kisebb, külső az órát mutassa, vagyis a hagyományos elrendezéssel ellentétesen, a perc és az óramutató fordítva helyezkedjen el. A fali óra esetében az egymáson folyamatosan elforduló felületek a vonalmintázatuknak köszönhetően izgalmas látványvilágot eredményeznek. A manapság egyre nagyobb közönségnek örvendő minimalista stílusba könnyen beilleszthető tárgy ékkőként szolgálhat az irodában, vagy akár az otthonunk falain is.

Bírálóbizottsági indoklás:

A NORNIR falióra egyszerű eszközök használatával letisztult, de jól átgondolt és igényesen kivitelezett, játékos megoldást kínál az idő múlásának érzékeltetésére. A tervező a fotózásban hibaként értelmezett moiréhatást emelte át esztétikai élménnyé. A lézervágott óralapok – melyek egyben az óramutatók is – mintázatainak egymást fedése, illetve mozgása által kialakuló interferencia következményeként létrejövő új motívumok izgalmas hatást keltenek. A geometrikus minták lassan forogva folyamatosan változó optikai illúziót hoznak létre, és közben az időt is mutatják. Funkcionális feladatain túl a falióra műtárgyként, home-decor tárgyként is élvezeti értékkel bír. Formai megjelenése, szigorú vonalvezetése és látványos megfogalmazása kiválóan illik a mai otthonok minimalista belső tereibe. A tervező környezettudatos anyagválasztásával – rétegelt lemez és biológiai úton lebomló PLA műanyag használatával – is reagál az idő múlásának gondolatkörére.

Gallery