Október 7-én kerültek átadásra a Magyar Formatervezési Díjak. Az értékeltek közül most az Emberi Erőforrások Minisztériuma – Kultúráért Felelős Államtitkárság megosztott különdíja különdíjasát, az ARTEM/BOOKS kiadó Franciaudvaros bérházak Budapesten című könyvét mutatjuk be.

A budapesti építészet speciális épülettípusát, a franciaudvaros (cour d’honneur) bérházakat mutatja be az ARTEM/BOOKS kiadó debütáló kiadványa. Az igazán hiánypótló projekt a franciaudvaros bérházak kialakulásának történetével, megjelenésének előzményeivel, a budapesti bérházépítészetben betöltött szerepével, tömegalakításaival, alaprajzi rendszereivel és építészeti különlegességeivel, a típus utóéletével, valamint az ezeket az épületeket tervező építészekkel foglalkozik. A szerző a nagyközönség számára is érthető, élvezhető formában foglalja össze a téma legfontosabb momentumait, amiket a rengeteg illusztráció (archív felvételek és újonnan készített fotók egyaránt) és látványos grafikai elemek tesznek színessé. A főként művészeti tematikájú munkákat publikálására létrejött kiadó hosszútávú célja olyan minőségi könyvek megjelentetése, amelyek mind tartalmilag, mind külalak tekintetében magas színvonalat képviselnek. Az egyedülálló, kifinomult designnal elérték, hogy a szűk szakmai rétegen túl a széles közönség számára is vonzóvá tegyenek egy fontos kultúrtörténeti témát. Igényes megjelenés, minőségi tartalommal párosul a könyv esetében, ami szórakoztató és tartalmas szórakozást jelenthet azoknak is, akikkevésbé jártasak az építészet világában.

Bírálóbizottsági indoklás:

A digitalizációval megváltoztak olvasási szokásaink. A kutatások szerint egyre kevesebbet és egyre felületesebben olvasunk, ugyanakkor a könyv presztízse továbbra is változatlanul nagy. E két látszólag ellentmondásos tény nagy terhet, felelősséget ró a könyvtervező tipográfusokra. A pályamű tervezője, Bárdy Anna exkluzív megjelenésű, könnyen olvasható,

a befogadó érdeklődését fenntartó tipográfiával, kiemelkedő, letisztult grafikai megoldásokkal hazai és nemzetközi mércével mérve is magas minőségű könyvet tervezett. A kötet hiánypótló építészeti kutatások eredményeit bemutató szakkönyv és album is egyben. Átgondolt képszerkesztésével, gondos szövegtördelésével az egymást követő oldalpárokon megvalósítja a kép- és szövegolvasás kiegyensúlyozott ritmusát. A tanulmánykötet egyszerre szól a szakmának és a nagyközönségnek is. A következetesen használt címrendszer, a fejezetelválasztó oldalak, az érzékeny színhasználat jól tagolják a könyvet, segítve az olvasót a könnyű eligazodásban. A kiadvány egységes vizuális nyelven közvetíti a szerző üzenetét. A betűk, képek, alaprajzok, az épülettömbök piktogramszerű ábrázolásai, az illusztrációk, az üresen hagyott felületek új minőséget teremtenek. A tudatos, témához illő betűtípus-használat azért is kiemelendő, mert magyar tervező, Katyi Ádám által metszett a cím- és a kenyérbetű is. Öröm kézbe venni ezt a gondosan megválogatott anyagokból megtervezett, dombornyomott könyvtestet, lapozni a kellemes tapintású papírra nyomtatott oldalakat.

Gallery