Horányi Kinga már egyetemi évei alatt meglátta a lehetőséget a különböző fémhabokban, és addig kísérletezett vele, mígnem a védjegyévé vált. A tervező DJ-zéssel kísért pop-up kiállítással jelentkezik a Budapest Design Week-en.

Horányi Kinga számára komoly dilemmát jelentett középiskolásként, hogy szobrász vagy ékszertervező szakra jelentkezzen-e, hiszen mindig is a kézzel fogható formák és anyagok inspirálták.

Kinga végül ékszertervezőnek állt, ám a szobrászathoz fűződő viszonya azóta sem változott. Ezt bizonyítja legutóbbi, a 2020-as Ékszerek Éjszakáján bemutatott Karantékszere is, amely a képzőművészet és a design határmezsgyéjén mozog. A különös alkotás akkor elnyerte az Athens Jewelry Week különdíját, így Kinga a görög fővárosban tarthat egyéni kiállítást.

2018-ban elindított márkája, az IKIIKI ugyanakkor funkcionális ékszereket kínál a főként az építőiparban népszerű fémhabbal a középpontban. A tervező az egyetemi évei alatt figyelt fel az anyagra, és már akkor úgy érezte, soha nem fog ráunni – és ezt azóta is így gondolja. Kinga számára nemcsak az anyag sokoldalúsága vonzó, hanem az is, hogy vibráló színekkel töltheti meg a hab lyukait, így az ékszerkészítés igazi játékká válhat általa. Az IKIIKI elnevezés, ami japánul élénket, élettel telit jelent, épp ezt a vidám, üde megjelenést hivatott kihangsúlyozni.

Kinga főként az ezüsthabra támaszkodik kollekcióiban, ugyanakkor legutóbbi karikagyűrű sorozatában, az Infinity-ben sárga-, rozé-, és törtaranyt is kombinál vele, miközben természetesen a brandre jellemző pimaszságról sem mond le.

Bár Kinga jelenleg az egyik legismertebb fiatal ékszertervezőnek számít itthon, számára továbbra is az a legnagyobb büszkeség, ha szembejönnek vele az utcán az ékszerei, és persze az is nagy örömmel tölti el, ha olyan vásárló tér vissza hozzá, akit korábban már kiszolgált. Az IKIIKI rajongói jelenleg többnyire nők, ám mostanra egyre gyakrabban keresik fel a márkát férfiak és párok is eljegyzés vagy házasságkötés apropóján.

Az Ékszerek Éjszakája mellett online megjelenéssel is büszkélkedhet a brand, így például a holland bázisú Current Obsession magazin is bemutatta nemrég, valamint a Marie Claire is készített már interjút Kingával. Októberben pedig végre személyesen is találkozhatunk vele, valamint ékszereivel, hiszen a Nyitott Stúdiók programsorozat résztvevőjeként pop-up store-ral, kiállítással és estébe nyúló bulival készül.

Gallery