Mi a kortárs ékszer? Kik viselik és miért? Kik tervezik és miért? Mit adhat nekünk, az utca emberének? Mit adhat a azoknak, akik rajtunklátják? Ha felveszünk egy ékszert, vajon másképp viselkedünk?

Az ékszer ősidők óta kommunikációs csatorna, társadalmi hovatartozásról, spiritualitásról, családi helyzetről, rangról, gazdagságról és szegénységről, örömről és bánatról mesél. A képzőművészet határán mozgó kortárs ékszertervezők a szabályok és szokások alól felszabadított eszköztárral olyan viselhető tágyakat készítenek, amelyeknek többletüzenete van, a tervező és a későbbi viselő életének közös pontjait tárja fel. Reflektálnak élethelyzetre, aktuális érzésekre, társadalmi problémákra, hiányokra és többletekre, ahogy az elmúlt időszakra is.

Vajon mekkora a kortárs designerek felelőssége és lehetősége ebben a különleges helyzetben, képesek vagyunk-e hatással lenni környezetünkre, a körülöttünk élőkre tárgyaink, gondolkodásmódunk segítségével? Lehet-e egy ékszer, amit magunkon viselünk kommunikációs csatorna? A Kredenc mentorai erre keresik a választ négy beszélgetőpartnerükkel, akik mind gyakorlati vagy elméleti szereplőként, mediátorként működnek a kortárs design területén.

A beszélgetés moderátorai:

Besnyői Rita ékszertervező, építész, a Kredenc-műterem vezetője

Hegedűs Fanni kommunikációs tanácsadó, ékszertervező

Beszélgetőpartnerek:

Mayer Kitti designteoretikus, a Hype and hyper szerkesztője

Fekete Fruzsi kortárs ékszertervező

Faur Zsófi kortárs galerista, a Bartók Boulevard Egyesület elnöke

Varga János Gábor kortárs ékszertervező

A beszélgetés a Kredenc-műteremben zajlik, ahol 20 fő tud részt venni az eseményen nézőként, illetve ugyanebben az időben a @kredencmuterem Instagram-oldalán az élő közvetítéshez kapcsolódva is lehet kérdezni, hozzászólni a témához. A beszélgetés magyar nyelvű.

Gallery