Október 7-én kerültek átadásra a Magyar Formatervezési Díjak. A díjazottak közül most a Vizuális kommunikáció kategóriában díjazott Budapesti Corvinus Egyetem arculatfejlesztését mutatjuk be.

A biztos pozicionálás elengedhetetlen a versenyképes felsőoktatási intézmények között is, ehhez mérten alakította ki a hazai és nemzetközi viszonylatban is említésre méltó arculattal bíró Corvinus Egyetem a megjelenését. Az offline és online vizuális kontextusokban egyaránt tükröződik az oktatás által is képviselt színvonal és hagyományok tisztelete. Esztétikus elrendezéssel találhatja szembe magát, aki ellátogat az intézmény hivatalos weboldalára, ahol nemcsak képzési információkkal, de kivételes hírekkel, beszámolókkal, nemzetközi sikerekkel is megismerkedhet. A megosztott tartalmak könnyen kezelhetők, az eligazodás egyértelmű, és bár eltérő mondanivalóval, formai megvalósítással párosulnak a különböző fülek, mégis felismerhetően egységes maradt a kollektív megjelenés. A komplex kivitelezés akkor sem jelent gondot, ha különféle digitális eszközökön akarjuk elérni a tartalmakat- hibátlan működést és vizuális élményt biztosít telefonon, laptopon, táblagépen, és akár televízión is.

A bírálóbizottság értékelése:

Az egységes vizuális rendszerek létrehozása a tervezőgrafika alkotói lehetőségeinek a mai napig is talán az egyik legizgalmasabb pillérét jelenti. A vizuális alapmotívum köré felépülő arculati struktúra, mint egy folyamatosan fejlődő organizmus, a fizikai valóságba integrálva válik láthatóvá és semmi mással össze nem téveszthető egyedi jelrendszerré. Különösen elismerést érdemlő ez a fajta vizuális igényességre, egységességre való törekvés és tudatos láttatás, amikor ez a kezdeményezés az oktatás területéről érkezik, miként a Budapesti Corvinus Egyetem esetében is.

A díjazott alkotás olyan konzekvens tervezői gondolkodás eredménye, amely a logó/jel formavilágának, belső strukturális sajátosságainak köszönhetően sokféle felhasználási területen, változatos mutációs példákon végigvezetve mutatja be gyakorlati alkalmazhatóságának sokszínűségét. A kiterjesztett formai karakterjegyek, vizuális elemek és geometrikus formák konzekvens, dinamikus alkalmazásával az új arculat az offline és online adaptációs helyzetekben egyaránt képes megjeleníteni az egyetemi tradíciók letisztult állandóságát éppúgy, mint a kortárs helyzetek dinamizmusát. Színhasználata, kiegyensúlyozott időtlenségével, folyamatos harmonikus egységet tart fenn, mely dinamikus és statikus helyzetekben egyaránt képviseli az arculat következetes vizuális rendszerét.

A Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj idei díjazottjainak listája itt tekinthető meg.

Gallery