Október 7-én kerültek átadásra a Magyar Formatervezési Díjak. Az értékeltek közül most a Diák kategóriában díjazott itthon. projektet mutatjuk be.

Szalai Bálint vajdasági származását soha nem rejtette véka alá, sőt, munkáival gyakran hangsúlyozza számára fontos identitását. Nincs ez másképp most sem, itthon. című projektjének keretén belül olyan enteriőr tárgycsoportot hozott létre, amiben a tradicionális tárgykultúra találkozik a kortárs design megvalósítással. Teret ad réginek és újnak, amivel nemcsak formabontó felhasználási lehetőségeket biztosít, de lényeges piaci űrt is kitölt. Leleményesség, játékosság és mesterszakmai lenyomat árulkodik a formatervező munkáiról. A kiemelkedően kreatív projekt elemein érzékelhető a minimalista, letisztult stílusnem, a variábilis felhasználásmód, mindez pedig nagy szaktudást felhalmozó ismereteket eredményez.

A bírálóbizottság értékelése:

Az enteriőr tárgycsoport hitelesen mutatja be és segíti felismerni azokat a rejtett összefüggéseket, melyeknek segítségével megérthetjük a tradicionális tárgykultúra kutatása és a kortárs tervezői gondolkodás közötti termékeny kapcsolatot. Az itthon. tárgyaiban észrevehetjük a személyes történetet, a mesterséggel való azonosulást, a formai játékosságot és a manualitás fontosságát, mint tervezői értékeket. A kézműves tradíció jellemzőivel bővül a tervezői eszköztár; az alkotó a minőség elemi igényével, a technikák adaptálásával, az anyagok új felhasználási lehetőségeivel és a funkciók társításával teremti meg a tárgyak ismerős, de mégis egyedi formavilágát.

Tudatosan vonja be és kapcsolja össze a szereplőket a tervezési folyamatban és a tárgyalkotásban, hogy a tradicionális értékek erősítésével pozitív változásokat idézhessen elő a projektben kiemelt helyi közösség életében.

Az itthon. koncepciójával felelősséget vállal a mesterségbeli tudás megőrzéséért, a kulturális gyökerek megismertetéséért és az identitás alakításáért.

A Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj idei díjazottjainak listája itt tekinthető meg.

Gallery