Az elmúlt évek új helyzete és körülményei gyökeres változást okoztak sokak életében. Számos alternatív megoldás született a túlélésére, amiből az új kezdettel akár jobb is létrejöhet mint azelőtt bármikor.

A Fonciére Art and Design Studios is egy ilyen átalakulás eredménye. A kiindulópont a helyszín, a korábban irodaként funkcionáló, az Andrássy út egy csendes belső udvarában lévő ingatlan, melyet művészek vettek birtokukba, és a benne rejlő lehetőségek kiaknázása inspiráló közeget teremt számukra. Ezzel a hely új funkciót kapott, lehetőséget teremtve e képző- és iparművészetek diffúziójára, az alkotóközösség pedig az együttes erőre alapozva építgeti és működteti ezt a megjelenési felületet.

Mindegyik műhelyben a művészetek különböző területeivel foglalkoznak, de a közös nevező a minőség és a karakter. Mindannyiuk számára a társadalom jelenségei, a jelen posztapokaliptikus fellélegzése, a fenntarthatóság és az indusztriális áramlat egyaránt inspirációul szolgál. A csoport tagjai, Dénes Petra kiegészítőtervező, Kecskés Orsolya ékszertervező, Schuller Mária divat-és textiltervező, Uzsaly Márton festőművész és Varga Flóra divat- és textiltervező, akik a stúdión kívül létrehoztak egy bemutatótermet is, amely a közösségi alkótótér megálmodójának, Hertzka Andrásnak régi vágya volt.

A Budapest Design Week remek alkalom számukra, hogy az alkotók a nagyközönség előtt bemutatkozzanak és ünnepélyesen is megnyissák ezt a teret, amely később is események színhelyéül szolgál majd. A programsorozat fő eseménye a 10-én tartott megnyitó, ahova szeretettel várják az érdeklődőket, 11-étől pedig betekintést engednek a műhelymunkába is, és lehetőség nyílik műteremlátogatásra a Budapest Design Week végéig.

Gallery