Utazó designműhelyek Európa folyóin

2021. 06. 21. 16:47 News

Úszó designműhelyek vízre bocsátásával szeretné Európa folyóvizeire és a vízparti életre irányítani a figyelmet a Magyar Formatervezési Tanács (MFT). A 100 éves Bauhaus-örökség design thinking módszertanát és a Green Deal gondolatvilágát követve a New European Bauhaus (NEB) kezdeményezésére nyújtották be javaslatukat a magyar design szakértők. Olyan terveket álmodtak meg, amelyek alkotói rezidensprogrammal összekötve különböző vízi helyszíneken kutatnak, terveznek és beavatkoznak a folyók és a helyi kultúra érdekében. Az MFT mindenkit arra buzdít, hogy akit megihletett az általuk a partnereikkel kidolgozott javaslat, az töltsön fel hasonló ötleteket a NEB weboldalára. A június 30-ig beérkezett javaslatokat figyelembe veszik a témahangsúlyok meghatározásában és a pályázati programkiírásokban.

A projektjavaslat/koncepció olyan slow élményt szeretne létrehozni, amellyel reagál az ökölógiai egyensúly megbomlására, a lokális kultúrák veszélyeztetettségére, a városi életmóddal megnövekedett stresszre és mozgáshiányra, illetve a rögzült magas ingerigény miatti túlpörgésre. A javaslat egy olyan nemzetközi design platformot vizionál, amelynek egyaránt van globális és lokális része, elérhető open-source designként, de közben egyedi, sajátos, helyi elemekkel is rendelkezik. A projektnek három pillére van: Európa folyóhálózata (#NEB.Rivers), hídjai (#NEB.Bridges) és a piacterek (#NEB.Marketplaces), a méltányos cserék helyszínei. A projekt a mozgásra, kultúrák, tudások közötti interakcióra épít, Európa folyóira, a földrészt átjáró vízi útvonalaira javasol egy vagy több műterem és/vagy műhely hajó („uszály”) telepítését.

Az Európa folyóira települő design műterem-hajókon formatervezők és tudósok idevágó eredményei és személyes interakciói kapnak helyet, egyfajta tudástranszfert is jelentve, amely „házhoz megy” a befogadó közösségekhez.

A New European Bauhaus (NEB) kezdeményezés – amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke indított útjára – célja egy élhető, inkluzív, minőségi élményekre és esztétikai standardokra alapozott, mindenki számára megfizethető, fenntartható, körkörös gazdaságra épülő európai életforma közös megteremtése.

A javaslatokat ezen a linken várják: https://europa.eu/new-european-bauhaus/co-design/co-designing-new-european-bauhaus_hu