MI2040 / A MI dönt[ésünk]?

2021. 05. 05. 12:18 News

Vajon hogyan befolyásolja a Mesterséges Intelligencia (MI) életünket 20 év múlva? Hogyan oszlik meg a felelősség a MI és az ember közös döntéseiben? Nálunk marad az irányítás? A témakörben 18-30 éves diákok számára hirdet pályázatot a Goethe Intézet.

Chatbotok, szimulációs játékok, gyári és háztartási robotok, önvezető autók. Arcfelismerő és orvosdiagnosztikai programok, automata válaszüzenetek és álhírek. A Mesterséges Intelligencia (MI) mára már nem csak a tudományos-fantasztikus irodalom futurisztikus terméke, hanem mindennapi életünk szereplője lett. Bár alapvetően a gépek taníthatóságát helyezi fókuszba, mégis emberi kihívásokra kínál valós válaszokat.

A Goethe Intézet MI2040 / A MI dönt[ésünk]? c. pályázatára olyan 18-30 év közötti fiatalok jelentkezését várja, akik szívesen megmutatnák, hogyan látják a MI szerepét és annak hatását életünkre 20 éve múlva.

Pályázni egyénileg vagy maximum 3 fős csapatokban lehet. A MI jövőbeli társadalmi szerepéről való állásfoglalással vizuális formában, állókép, mozgókép, installáció vagy interaktív alkalmazás kategóriákban lehet nevezni május 23-ig.

A MI2040 pályázatra nem konkrét szolgáltatások megtervezését várják, hanem kutatásalapú, személyes álláspontokat kifejtő bemutató anyagokat. A legígéretesebbnek ítélt pályázók 300 euró alkotói anyagi támogatást, valamint egy nyári rezidenciaprogram keretében szakmai mentorálást kapnak projektjük megvalósításához. Az elkészült munkák kiállításon mutatkozhatnak be 2021 őszén, a Goethe Intézet szervezésében.

Nevezéssel kapcsolatos részletek az alábbi linkeken:

www.goethe.de/mi2040

https://www.facebook.com/events/459253742073349