Mesebolt és Aranyecset

2021. 12. 07. 10:38 News

Mesebolt és Aranyecset címmel nyílik december 10-én a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és az Iparművészeti Múzeum közös kiállítása. A tárlat, amely Kaeszné Lukáts Kató életművét öleli fel, 2022. április 17-ig várja a látogatókat.

Látványos és izgalmas kiállítás nyílik a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, amely a karácsonyi készülődés időszakától húsvétig lesz látogatható. A tárlat felöleli az elmúlt évtizedekben méltatlanul elfeledett grafikus, Kaeszné Lukáts Kató (1900–1990) életművének szinte minden részletét. Az anyag gerincét elsősorban az Iparművészeti Múzeumban őrzött hagyaték adja, de felsorakoznak a társmúzeum tárgyai is. A kurátorok: Marosi Eszter (művészettörténész, Iparművészeti Múzeum) és Veress Kinga (művészettörténész, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum) a művész stílusának, technikájának minden árnyalatát igyekeznek bemutatni, habár ez szinte lehetetlen a hagyatékban lévő tárgyak nagy száma miatt. Ezek jó része már felkerült az Iparművészeti Múzeum honlapjára is, ahol a jövőben egyedi virtuális kiállítással is tisztelegnek Lukáts Kató művészete előtt.

Lukáts az alkalmazott grafika különböző ágaiban alkotott élete során. Tervezett reklámcédulákat, csomagolóanyagot, könyvet, plakátot, sőt még bankjegyet, bélyeget, bútordekorációt, textilornamentikát is. A tárlat betekintést nyújt a grafikusok munkájába is a könyv- és csomagolástervezéstől a megvalósulásig. Ki ne ismerné az Iciri-piciri mesét, az Ablak-Zsiráfot vagy a Gőgős Gúnár Gedeont? Kevesen tudják, de e könyvek kedves grafikái is mind Lukáts Kató keze munkáját dicsérik.

A karácsonytól húsvétig, 2021. december 10-től 2022 húsvétjáig fennálló kiállítás bemutatja Lukáts Kató műveinek játékosságát, meseszerű képi világát. A tárlatot gazdag múzeumpedagógiai és szakmai programok, tárlatvezetések kísérik majd. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum a jövő év elején meseíró és rajzpályázatot hirdet. Emellett szakemberek, kortársművészek bevonásával olyan közösségi projektet szervez, mely a „meseterápia – a mese szerepe a gyermek életében” és a „meseíró és grafikus találkozása” témákat járja körül.

A múzeum Helbing Ferenc életművének bemutatásával indította A plakátművészet mesterei/Mestersége: grafikus című grafikatörténeti tárlatsorozatát, melynek ez a kiállítás az újabb állomása. A tárlathoz kapcsolódóan a rendezők egy új kötet megjelentetését is tervezik. A kiadványban az Iparművészeti Múzeum gyűjteményébe tartozó, tárlaton ki nem állított műtárgyai is megjelennek majd.

További részletek ezen a linken találhatók.