Magyar design – 10+1 kísérlet címmel rendeznek kiállítást a MOME hallgatói a Fészek Galériában

2021. 10. 19. 16:59 News

Az 1972-ben, szintén a Fészek Galériában rendezett Magyar design (10 kísérlet) című tárlatra reflektálnak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatói. Kiállításuk az eredeti tárlat alapelvének és tárgyainak ismertetése mellett az utóbbi évek designprojektjei közül válogat, amelyek a design mai szerepét hivatottak bemutatni.

A majd ötven évvel ezelőtti, Pohárnok Mihály által kezdeményezett kiállítás fókuszában a funkcionalizmus, a rendszerelvű tervezés, a gyárthatóság kérdései és a társadalmi igények tervezésben való figyelembevétele állt. A kiállítás szélesebb körben is közfigyelem tárgyává tette az iparművészet és a design helyzetét az 1970-es évek Magyarországán, és hatással volt a magyar design további alakulására is.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói egy egyetemi kurzus keretében arra vállalkoztak, hogy ennek a magyar design történetének szempontjából meghatározó kiállításnak az elemzésén, értelmezésén keresztül a design mai helyzetén is elgondolkodjanak. Válogatásukban olyan kortárs designprojekteket mutatnak be, amelyek egyaránt képesek az 1970-es évek újító tervezői gondolkodásának hatását, a jelenkor kihívásait és a design társadalmi szerepét tükrözni.

A kiállítás főkurátora Földi Eszter művészettörténész, a kiállítást pedig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Designkurátori specializáció kurzus hallgatói, illetve tervezőszakos hallgatók rendezték: Albert Réka, Csernus Anna, Forgách Anna, Gyöngyösi Eszter, Kolontai Dóra, Kovács Anna Zsófia, Lukács Edit, Márkus Dorottya, Mozga Tímea, Őze Sándor, Vezendi Vanessza, Vékony Anna, Viski Noémi, Keresztesi Andrea Diána, Málnási Bence, Majnár Rebeka Anna és Mocselini Balázs.

A kiállítás megnyitójára november 2-án kerül sor, az eseményen köszöntőt mond Földi Eszter művészettörténész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem elméleti intézetének egyetemi adjunktusa, a kiállítást pedig Pohárnok Mihály, grafikus és formatervezési menedzser, valamint Novák Piroska, design- és művészetteoretikus nyitják meg.

A kiállítás 2021. november 3-tól december 5-ig tekinthető meg a Fészek Galériában.