„Felelősséget kell vállalnunk azért, amit létrehozunk” – Interjú Lányi Anna Borbálával

2021. 06. 28. 10:32 Design Világnap

A Budapest Design Week Diversity címmel nyitja meg egy napos pop-up kiállítását a Design Világnap alkalmából június 29-én. A Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesületében megtekinthető tárlaton olyan termékeket és kollekciókat mutatnak be, amelyek célja a társadalmi érzékenyítés. Ennek apropóján a kiállítás egyik tervezőjével: Lányi Anna Borbálával, a PLAY bALL készítőjével beszélgettünk.

Mutasd be pár szóban a kiállításon látható terméked!

A PLAY bALL egy természetes anyagokból készült, építhető, készségfejlesztő inkluzív játék. Minden gyermek számára élvezetes játékélményt nyújt, és elsősorban a fogyatékossággal élő gyermekek igényeire terveztem.

Mi adta az ötletet, hogyan fordultál a téma felé?

A PLAY bALL koncepciója és az azt követő kutatásom, tervezői munkám a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) indult mesterszakos diplomatémaként. A MOME hallgatójaként részt vettem a Design For Care elnevezésű kurzuson, ahol a Csillagház Általános Iskola pedagógusaival és halmozott fogyatékossággal élő tanulóival dolgozhattam együtt. Itt találkoztam a boccia nevű paralimpiai sporttal, amire az iskola tanulóit már fiatalon elkezdik felkészíteni. A boccia, hasonlóan a pétanque-hoz, egy gurítós labdajáték, ahol az a lényeg, hogy a versenyző a lehető legközelebb oda tudja gurítani a labdáját a célponthoz, akár az ellenfél labdájának kiütésével. A parasportok (köztük a boccia is) nemcsak mozgásra késztethetik a fogyatékossággal élő gyerekeket, hanem motivációt, célt is biztosíthatnak számukra, és sikerélményhez juttathatják őket.

A PLAY bALL a boccia parasportnak igyekszik élvezetes, gyermekbarát előkészítője lenni. A játékhoz szükséges alapkészségeket fejleszti (finommotorika, koncentráció, tudatos erőkifejtés, labdairányítás) érdekes, játékos módon. A felkészülés kezdeti fázisában a játék akár narratív világban is elhelyezhető, így egy mesével is lehet magyarázni a játék célját a gyermekek számára. Később, izgalmassá téve a gyakorlást, különböző pályákat lehet kialakítani, amelyek összetett, ügyességi feladatokra is alkalmasak.

Milyen kilátások elé néz a termék, ha a piaci használatra kerül a szó? Hol tart ez a folyamat?

A PLAYbALL egyelőre nincs a piacon, jelenleg termékfejlesztés alatt áll. Azon dolgozom, hogy sokak számára elérhető játék szülessen belőle. Két fő felhasználást szeretnék megcélozni: hogy intézmények és családok számára is egyaránt megvásárolható legyen. Célom, hogy hozzá lehessen majd jutni a teljes szetthez, de kisebb, összegyűjthető csomagok formájában is beszerezhető legyen. Termék formájában egyaránt el tudom képzelni készségfejlesztő játékboltban és design shopokban, valamint webshopokban és egyéb online felületeken is.

Mit gondolsz, mennyiben képes érzékenyíteni a PLAYbALL a társadalmat? Kaptál-e már ezzel kapcsolatban visszajelzést?

Remélem, képes! A halmozott fogyatékossággal élő gyermekek viszonylag elszigetelve élnek a társadalmunkban. Ha nincs a személyes környezetünkben hozzájuk hasonló személy, akkor nem sűrűn találkozni velük a hétköznapok során. A PLAY bALL főleg olyan családoknak nyújthat segítséget, ahol az egyik testvér vagy közeli rokon is valamilyen fogyatékossággal rendelkezik. Számukra ez olyan közös kapcsolódási pontot jelenthet, amit nehezen találnának meg máskülönben a mindennapokban. A termék azonban nem csak és kizárólag fogyatékos gyermekeknek, családoknak készül. Mivel fejlesztőjáték, olyan alapkészségeket is javít, amelyek minden gyermek számára fontosak. Moduláris kialakítása miatt egyéni ügyességi szintekhez illeszthető, így a különböző képességű gyerekek is hasonló esélyekkel indulhatnak a játékban. Az egyenlő esélyek közös játékot eredményezhetnek ép és fogyatékos gyermekek között, a közös játékélmény, közös küzdés, közös cél pedig közelebb hozhatja őket egymáshoz.

Az inkluzív játékélmény mellett a termék külalakja is fontos tényező, hiszen mindenkit megillet egy jól megtervezett környezet. A játék szándékosan nem tükrözi a halmozottan fogyatékos gyermekek jellegzetes tárgyi világát (gyógyászati segédeszközök, valamint adaptált, átbarkácsolt használati tárgyak megjelenése). Ez a játék nem speciális segédeszköz, hiszen nincs benne megkülönböztetés, így elmossa a határokat gyermek és gyermek között. A PLAY bALL valójában egy játék, bárkinek. Ezt erősíti, hogy kaptam már olyan visszajelzést, hogy alkalmas eszköz lehetne érzékenyítő programokon gyermekek, de akár felnőttek számára is.

Mi a véleményed a design társadalmi és gazdasági szerepéről, gazdaságösztönző hatásáról? Te, mint tervező, milyen módon veszel részt ebben?

Úgy gondolom, hogy a design nagy hatást tud gyakorolni a társadalmunkra. Materiális világunkat formálhatjuk önös érdekekből, öncélúan, de tervezhetjük úgy is, hogy az emberi sokféleséget figyelembe véve, minél több ember számára hozzáférhetővé, elfogadhatóvá tegyük. Egy termék megtervezésénél mindig vannak fő szempontok (pl. funkció, forma, esztétika stb.), de a mellékesnek ítélt tényezőkre is legalább akkora hangsúlyt kell fektetni. Nem lesz jól megtervezett egy termék attól, hogy jól néz ki és minőségi, ha hatalmas károkat okoz az utóéletével (pl. szemetet képez, környezetre káros gyártási folyamatot igényel, sértő valaki számára stb.). Persze nem mindegy, hogy milyen méretekről beszélünk, hiszen nem hasonlíthatóak össze az Apple vagy az IKEA tömeggyártott termékei a hazai kisszériás, kézműves termékekkel. Más-más szinten, de felelősséget kell vállalnunk azért, amit létrehozunk. Szerintem a design nagy feladata a felelősség és tudatosság az apró részletektől kezdve egészen a monumentális nagy egészig, hiszen ez visszahat a felhasználókra, ránk emberekre, valamint a környezetünkre is. Ez a fajta tudatosság az, amit szeretnék mindig szem előtt tartani tervezőként, ideológiailag és materiálisan is. Érzékenyítéssel, inklúzióra való törekvéssel, valamint környezettudatos gyártási eljárással és anyaghasználattal igyekszem ebben részt venni.

Mik a következő lépések, terveid a kiállított termékkel?

Elsősorban szeretném végigvinni a termékfejlesztést. Ennek fontos része lesz egy újabb tesztelési kör, ahol több intézmény bevonásával, különböző életkorú és képességű gyermekek körében tervezem kipróbálni a játékot. Ezt követően szeretném majd piacra dobni.


A PLAYbALL megtekinthető június 29-én, a Design Világnap alkalmából megrendezésre kerülő
pop-up kiállításon a FISE-ben.

Gallery