„A Pakkok összeállításával bárki segítheti a környezetében élőket” – Interjú a MOME Segítő Pakk tervezőivel

2021. 07. 07. 14:09 Design Világnap

A Budapest Design Week Diversity címmel nyitotta meg egy napos pop-up kiállítását a Design Világnap alkalmából június 29-én. A Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesületében megrendezett tárlaton olyan termékeket és kollekciókat mutattak be, amelyek célja a társadalmi érzékenyítés. Ennek apropóján a kiállítás egyik tervezőjével: Fehér Borival, Csernák Jankával és Szerencsés Ritával, a MOME Segítő Pakk kutatóival, tervezőivel beszélgettünk.

Mutassátok be pár szóban a kiállításon látható terméketek, pakkotok!

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Innovációs Központ Szociális Design Kutatócsoportja által létrehozott MOME Segítő Pakkok 2020 tavaszán születtek meg a járványhelyzetre adott tervezői reakcióként, amelyek az elmúlt egy év fejlesztései során túlléptek az izoláció témakörén. A pakkok „a segítünk, hogy mások segíthessenek” elvére épülnek, és különböző élethelyzetekhez szükséges alapvető eszközöket és holmikat tartalmaznak különleges támogatást nyújtva a különböző terhelt időszakokhoz.

A weboldalon (segitopakk.mome.hu) a Segítő Pakkok tartalmának és összeállításának leírásai, valamint otthoni elkészítésre optimalizált egyedi tervek letölthető útmutatói találhatók. A Pakkok és a bennük található használati útmutatók összeállítása szakemberek bevonásával történt. A társadalmi szolidaritás jegyében kis energiaráfordítás árán a pakkok összeállításával és átadásával bárki segítheti a környezetében élőket, családtagjait és mindazokat a hátrányos helyzetű közösségeket, akiknek kifejezetten szükségük van a támogatásra.

Mi adta az ötletet, hogyan fordultatok a téma felé?

Előképül a MOME fenntarthatósággal foglalkozó kutatói által korábban fejlesztett Bódva Pakk csomagrendszere, a finn baby box kezdeményezés, illetve a karácsonyi cipősdoboz ajándék-kampány szolgáltak.

Milyen kilátások elé néz a termék, ha a piaci használatra kerül a szó? Hol tart ez a folyamat?

A Segítő Pakkokat eredetileg nem piaci környezetre terveztük, de elképzelhető olyan modellhelyzet, amelyben a Pakkok vagy egyes elemeik túllépnek a karitatív keretrendszeren. Dolgozunk rajta, hogy további partnerek bevonásával akár még szélesebb körben is elérhetővé tegyük a Pakkokat, hosszútávú célunk pedig tematikus pakkok létrehozása különböző kollaborációkban a hazai, regionális és akár a nemzetközi színtérre kilépve.

Mit gondoltok, ezek a termékek mennyiben képesek érzékenyíteni a társadalmat? Kaptatok-e már ezzel kapcsolatban visszajelzést?

A Segítő Pakkok tervezésénél fokozott hangsúlyt kapott az érintett csoportok bevonása, így az érzékenyítés már a kutatás és tesztelés fázisában is a célok között szerepelt. Az eddig kiosztásra került Baba Pakkok kampánya nagyon pozitív társadalmi visszhangra talált, így megalapozottnak látjuk a társadalmi szemléletformálás megvalósulását. A Segítő Pakkok projekt gondolati háttere is erről az attitűdformálási szándékról szól. A segítségnyújtás formája például a fenntarthatóság szemléletét is magában foglalhatja: új termékek vásárlása helyett otthon előállítható tárgyak adományozása is lehet opció.

Mi a véleményetek a design társadalmi és gazdasági szerepéről, gazdaságösztönző hatásáról? Tervezőként milyen módon vesztek részt ebben?

Hisszük, hogy a design hatással van tágabb társadalmi, gazdasági, ökológiai és kulturális folyamatokra is, a tervezőknek pedig felelősségük, hogy a design eszközrendszerével egy emberközpontúbb, jobban működő környezetet teremtsenek, ami tekintettel van minden résztvevőre. Tervezőként, kutatóként is arra törekszünk, hogy a köztudatban is erősítsük a gondolatot, hogy a design nem kizárólag piaci környezetben fontos, hanem az életünk számos területén is pozitív hatást fejthet ki. Éppen ezért is célunk, hogy a fenntarthatóság szemléletét minél szélesebb körben ismerjék és alkalmazzák a MOME-n. Ősszel például egy nemzetközi szimpóziumot szervezünk Szociális Design témában az európai és hazai szakmai, valamint társadalmi diskurzus ösztönzésének érdekében.

Mik a következő lépések, terveitek a termékkel, pakkokkal?

Jelenleg a Baba Pakk előkészítése zajlik egy még nagyobb léptékű kampányra, amelyet a Magyar Vöröskereszttel közösen indítunk. Emellett az egyes Segítő Pakk elemek közösségspecifikus, helyi viszonyokra való optimalizálásán is dolgozunk. Ahogy említettük, szándékaink között szerepel a különböző kollaborációk megvalósítása hazai és nemzetközi partnerekkel együttműködésen alapuló tematikus Segítő Pakkok létrehozásán keresztül.

MOME Kreatív Fenntarthatósági HUB - Szociális Design Kutatócsoport

Gallery