A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen nyílt meg Európa ötödik anyagkönyvtára

2021. 10. 18. 16:40 News

Spanyolország, Olaszország, Dánia és Svédország után hazánkban nyílt meg Európa ötödik anyagkönyvtára. A hiánypótló Budapest Design Material Library egybegyűjti a legfrissebb és leginnovatívabb anyagmintákat a világ minden tájáról, és széles körben hozzáférhetővé teszi azokat az innovációval és kutatás-fejlesztéssel foglalkozó szakemberek, designipari szereplők és a hallgatók számára.

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (MOME) közösen, nemzetközi példákra alapozva hozta létre a Budapest Design Material Library-t (BDML), amely elősegítheti, hogy az iparági szereplők kiaknázzák a design és a technológia ötvözésében rejlő lehetőségeket. A közép-európai régióban egyedülálló kezdeményezésként létrejött anyagkönyvtárnak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem UP épülete ad otthont.

A folyamatosan bővülő gyűjtemény és a helyszínen elérhető online adatbázis lehetőséget biztosít a legkülönbözőbb anyagminták innovatív felhasználási módjának megismerésére, valamint alkalmat teremt a design és más iparágak (egészségügy, autóipar, építőipar, élelmiszeripar stb.) összekapcsolódására — a BDML nem csupán az egyetemi hallgatók, hanem a gyártók, tervezők, hazai designipari KKV-k, nagyvállalatok, valamint anyag- és termékfejlesztő cégek előtt is nyitva áll.

Az anyagkönyvtár kezdetben 300 darab fizikai anyagmintával várja a látogatókat, melyek közt találhatunk magyar innovációk révén létrejött anyagot is. Az anyaginformációk folyamatos biztosítása érdekében a helyszíni munkaállomáson online adatbázis böngészhető, amely közel 10 000 anyagot és gyártási technológiát mutat be 5 nyelven, képekkel és leíró szövegekkel kiegészítve. A Budapest Design Material Library a Material ConneXion franchise részét képezi, így az érdeklődők a világ legnagyobb adatbázisában az anyagminták között polimereket, fémeket, üvegeket, kerámiákat és természetes anyagokat is találnak a fenntartható, újrahasznosított anyagoktól kezdve egészen a rugalmas, építészeti textíliákig.

„Célunk, hogy hallgatóink és kutatóink számára a világszínvonalú anyaggyűjtemény és adatbázis elérése megnyissa a lehetőséget az alkotás új útjai felé, hozzájárulva ahhoz, hogy mind versenyképesebb tudást szerezhessenek. Hiszünk benne, hogy az anyagkönyvtár regionális szinten is kikerülhetetlen tudásbázissá és csomóponttá válik az innovatív gondolkodás támogatásában és a kreatív technológiák megismertetésében.” – nyilatkozta Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora.