„A designt kommunikációs csatornaként is felfoghatjuk” – Interjú Erdélyi Tamással

2021. 07. 08. 18:31 Design Világnap

A Budapest Design Week Diversity címmel nyitotta meg egy napos pop-up kiállítását a Design Világnap alkalmából június 29-én. A Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesületében megrendezett tárlaton olyan termékeket és kollekciókat mutattak be, amelyek célja a társadalmi érzékenyítés. Ennek apropóján a kiállítás egyik tervezőjével: Erdélyi Tamással, a Hard Body Hang formatervezőjével beszélgettünk.

Mutasd be pár szóban a kiállításon látható terméket!

A ZIGZAG Boulder moduláris mászófal a sziklákhoz hasonló formák építését teszi lehetővé. A tetra- és oktaéder alapú rendszer számtalan térbeli, a természetben is előforduló alakzatokat képezhet le, akár sík és plasztikus formákat is létrehozhat. Az oldalak dőlésszögétől függően egyszerűbb játszótéri, koordinációs fejlesztő mászókák, és összetettebb, áthajlásokkal szabdalt, nehezebben mászható változatok is összeállíthatók. A fogások elrendezése és mennyisége szabadon variálható, a különféle útvonalakat eltérő színek jelölik, így a mászó mindig tudja, milyen nehézségi fokot választ. Az alapanyagok jól ellenállnak a környezeti hatásoknak, a kész falak biztosítás nélkül is használhatók, és megfelelnek az aktuális köztéri szabványok által támasztott követelményeknek.

Mi adta az ötletet, hogyan fordultatok a téma felé?

A tervezést megelőző kutatásban igyekeztünk minél szélesebb körben megvizsgálni a mászáshoz kapcsolódó funkcionális, formai és szerkezeti követelményeket. A tervezés különböző fázisaiban eltérő szempontok szerint próbáltuk kialakítani a koncepciókat mind a felhasználók, mind a gyártás, mind a piac elvárásaihoz mérten. A legnagyobb inspirációt a felhasználók véleményei, személyes élmények és a különböző térgeometriai rendszerek adták, amelyeket igyekeztünk összefonni az előzetes tapasztalatainkkal a köztéri sporteszközök terén.

Milyen kilátások elé néz a termék, ha a piaci használatra kerül a szó? Hol tart ez a folyamat?

A termék piaci bevezetése kezdeti fázisában van, de már több értékesítés is megtörtént Magyarország mellett Dániában és Olaszországban. A HBH korábbi termékeit kiegészítve egyszerűbb a termék piaci bevezetése, de az új irány és a felhasználói réteg kiszolgálása mindig kihívást jelent. Az eddig kiépített disztribútorhálózattal gyorsabban tudtunk az új piaci irányban is eredményesen értékesíteni.

Kaptál-e már ezzel kapcsolatban visszajelzést a mászófallal kapcsolatban?

A termék egy épp növekvőben lévő piaci igényt igyekszik kielégíteni, így bízunk abban, hogy egyre szélesebb rétegekhez tud majd eljutni. A tervezés folyamán elsődleges szempont volt a funkcionalitás és a felhasználói élmény magas szinten tartása, aminek megvalósulását a termékről érkező visszajelzések alátámasztanak.

Mi a véleményed a design társadalmi és gazdasági szerepéről, gazdaságösztönző hatásáról? A Hard Body Hang milyen módon vesz részt ebben?

A Hard Body Hang-nél kiemelten fontosnak tartjuk a termék körül kialakult közösséget és annak kapcsolatát a társadalommal. Ez a szemléletmód minden termékünknél megfigyelhető és szorosan kötődik a termékfejlesztés folyamatához is. A designt kommunikációs csatornaként is felfoghatjuk termék és piac, valamint tervező és felhasználó között. Egy tisztán funkcionális tervezésnél ez minimális, de annál határozottabb kapcsolat.

Mik a következő lépések, tervek a termékkel?

A termékfejlesztés, a gyártásoptimalizálás, illetve az értékesítési stratégia és a közösségépítés. Ezek finomhangolása minden termékünknél állandó feladat, ami a piacra kerülés és a piacon maradás alapfeltétele. Emellett továbbra is igyekszünk új irányokat és célcsoportokat keresni egy élhetőbb városi környezet kiépítéséhez.

Gallery