Magyar Formatervezési Díj különdíj: Slé rétegelt lemez szánkó

Alkotó: Miklósi Ádám

10.1. Hungarian Design Award, Article, Opening event

Október 1-én kerültek átadásra a Magyar Formatervezési Díjak. A díjazottak közül most a Magyar Formatervezési Tanács különdíjasát, a Slé rétegelt lemez szánkót mutatjuk be.

A SLÉ anyagában és megjelenésében is szakít a tradicionális téli szabadidős eszközökről alkotott képpel. Az inspirációt a rétegelt lemez hajlíthatósága adta, amely a bútoriparban már jó ideje az egyik leginkább elterjedt technológia. Az ötletből hosszas kísérletezés eredményeként született meg a szánkó végleges változata, amely formavilágában rokon a skandináv dizájnra olyannyira jellemző letisztult, funkción alapuló, elegáns és minőségi megjelenéssel. A rétegelt lemez rugalmassága, kiváló kopásállósága, nedvességgel szembeni kivételes ellenálló képessége mind-mind lényeges tulajdonságok egy téli sporteszköz esetében. Az extravagáns szánkó könnyű és kiválóan irányítható, visszafelé döntött ülőlapjának köszönhetően felnőttek és gyerekek egyaránt kényelmesen és biztonsággal használhatják. Az íves szerkezet pedig azon túlmenően, hogy látványos megoldás, az oldal- és keresztirányban fellépő erők csökkentését is szolgáló stabil és áramvonalas szerkezetet alkot, fokozva a lejtőn suhanó sporteszköz gyorsaságát is.

Bírálóbizottsági indoklás

A tervező a szánkózás élményét, hagyományát menti át egy adott technológián keresztül, újragondolva és felhasználva az anyag adta új szerkezetépítés lehetőségét. A két áttörésekkel kikönnyített rétegelt lemez héjszerkezet vonalszerű összefonódása hozza létre a fémmel védett siklófelületet, valamint biztosítja a szerkezet merevségét, az igénybevételnek megfelelően. A héjszerkezetek egymáshoz simulásával, majd egymástól való elválásával, az alkalmazott anyag rugalmassá gát kihasználva születik meg az ergonómiailag kifogástalan, formailag jól átgondolt szánkó. A formaképzés és anyaghasználat szerves egységként egymást erősítve jelennek meg. A hajlított palástok élei nagy rádiusszal lekerekítettek, a belső kivágások is ívesen záródnak, ami döntően meghatározza a sporteszköz plasztikai megjelenését, egyben a szánkózás közbeni esetleges sérülések nagy részét kiküszöböli. A SLÉ téli sporteszköz kiváló példája annak, hogy hagyományos tárgyaink új anyagok alkalmazásával hogyan születhetnek újjá, megtartva és fokozva a tárgyhoz kötődő emlékeinket, új élményeket is adva annak használata közben. Tanulságos az anyaghasználat kínálta lehetőségek funkcióra való tökéletes ráhangolása.

Fotó: Kevin Harald Campean

A Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj idei díjazottait bemutató online kiállítás itt tekinthető meg.

Gallery