Magyar Formatervezési Díj különdíj: AURA adaptív hangrendszer

Alkotó: Kókai András, egyetem: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

10.1. Hungarian Design Award, Article, Opening event

Október 1-én kerültek átadásra a Magyar Formatervezési Díjak. A díjazottak közül most az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíjával jutalmazott AURA adaptív hangrendszert mutatjuk be.

Az innovatív akusztikai technológia segítségével megvalósított rendszer a zenehallgatás új dimenzióját ígéri. A magányos és a társas zenehallgatás mellett arra is alkalmas, hogy egyazon térben több hallgató egymástól eltérő zeneszámokat hallgathasson akár a külvilágot teljesen kizárva. a progresszív felhasználási módok új megjelenést is indokolttá tesznek, ezért a tervező egy tóruszból kiinduló formát dolgozott ki, amely innovatív és karakteres, ugyanakkor sajátos átmenetet képez a fejhallgatók és a hangrendszerek vizuális világa között. A speciális gyűrű alakú forgástest függőleges és vízszintes pozícióba is állítható attól függően, hogy éppen hányan és hogyan használják. Egyszemélyes fókuszált üzemmódban a gyűrű függőleges helyzetben áll. Több felhasználó esetén viszont vízszintes pozícióban a kifelé fordított hangszórósor lép működésbe. Ha ugyanabban a légtérben a jelenlévők más-más zenét szeretnének hallgatni, mozgásuk közben követi őket a saját hangterük. A hangrendszer applikáción keresztül is irányítható, sőt filmnézéshez is használható.

Bírálóbizottsági indoklás

A pályamű egy olyan MA szintű formatervezői diplomamunka, mely példaértékű és nemzetközi szinten is versenyképes. A problémafelvetéstől (Milyen irányba fejlődhet a modern zenehallgatási kultúra, és ehhez milyen eszközök, eljárások, rendszerek jöhetnek létre a jövőben?) a kutatáson és a koncepció felállításán át (A jelenlegi zenehallgatási, zenefogyasztási trendek, az elérhető legújabb technológiák, alkalmazások és az akusztikai, ergonómiai, felhasználói igények feltérképezése) a végleges tervig alaposan végiggondolt és magas szinten kivitelezett munka. A pályázó az egyéni és csoportos zenehallgatás egy eszközrendszeren belüli megoldását tűzte ki célul. Ehhez már meglévő, de friss technológiát választott: az ultrahang-transzdúcerek alkalmazását. A tárgy formaalakítása letisztult, magas minőséget sugalló, a legapróbb részletekig kidolgozott, és vizualitásában is jelzi az új technológiát és az új zenehallgatási lehetőséget. A hangrendszer formakarakterét hordozó gyűrűalak többsíkú jelentéstartalommal bír, amellett, hogy vízszintes és függőleges állása jól értelmezhetően és látványosan jelzi a csoportos, illetve a fókuszált, egyéni zenehallgatásra aktualizált állapotot. A munka egy komplex rendszer, melynek szerves része egy grafikailag és ergonómiailag is jól átgondolt alkalmazás, mely valóban adaptív működést biztosít.

Fotó: Kókai András

A Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj idei díjazottait bemutató online kiállítás itt tekinthető meg.

Gallery