Horváth Zsuzsanna kedvenc tárgya – Eames-szék és Bottna bögre

06.8. 11:00 Article

A Budapest Design Week Kedvenc tárgyam interjúsorozatában elismert tervezőket és közéleti szereplőket kérünk meg arra, hogy meséljenek a számukra legkedvesebb tárgyaikról. Kérdéseinkre ezúttal Horváth Zsuzsanna Magyar Formatervezési Díjas tervező válaszolt.

Mi a kedvenc tárgyad, és miért?

Két kedvenc tárgyam van, amiket be szeretnék mutatni. Az egyik a szék, amin ülök: ez egy Eames DSW szék, ami egy híres mid-century modern design klasszikus. A másik pedig a kedvenc, Bottna mintájú bögrém, a finn Iittalától.


Miért tartod „jó” tárgynak?

Az Eames szék egy nagyon szép formájú klasszikus designdarab. Emellett kényelmes is. Sok bútorhoz illik az egyszerű formájával, és akár irodában, akár étkezőben is megtalálja a helyét. Az eredeti üvegszálas, műanyag üléses verzió egy pár centivel alacsonyabb volt, de megemelték néhány éve. Nekem már ez az új verzióm van, és nagyon szeretem.

A Bottna bögre pedig egy Kaj Franck által 1952-ben tervezett sorozat része (Teema), melyet egy svéd tervező, Anna Danielson levélmintájával árultak kb. 10-15 évvel ezelőtt. Szép formájú, egyszerű, de mégis karakterisztikus darab.


Mi a tárgy története, hogyan jutott hozzád?

Az Eames-széket a férjemtől kaptam a születésnapomra 3 éve. Már nagyon régóta vágytam rá, és amikor elkezdtem a saját termékeimmel foglalkozni, így hát főként otthonról dolgozni, akkor jól jött az íróasztalom mellé ez a kényelmes, bár nem irodai jellegű szék. Igazán eltalált, kellemes meglepetés volt. Eredeti tervünk szerint később átköltöztettük volna az étkezőasztal mellé, de ott most 4 db használt Eames-szék foglal helyet, így egyelőre nincs erre szükség.

A Bottna bögrék története 2008-ig nyúlik vissza, amikor szakmai gyakorlatot végeztem az Arkion nevű cégnél a finnországi Tamperében. Az ottani irodában is ilyen bögrék voltak, és Pirjo, a főnököm felfigyelt arra, hogy mennyire tetszenek ezek nekem. Ezért a kéthónapos szakmai gyakorlatom végén megajándékozott 4 db Bottna bögrével. Így kezdődött a Bottna láz. Pár évvel később, amikor visszaköltöztem Finnországba, próbáltam levadászni még pár darabot, hogy kijöjjön egy 6-os szett, de sajnos addigra már kivonták a forgalomból (a bögre ebben a formában elérhető, hiszen az Iittala alapkollekciójának része, de nem a Bottna leveles mintával). Szerencsére egy idő után megtaláltam használtan egy finn honlapon, így jelenleg egy 8 darabos szett boldog tulajdonosa vagyok. Emellett mint nagy Bottna rajongó, ugyanilyen mintájú díszpárnám és függönyöm is van.


Mit gondolsz, milyen szerepet játszik a design abban, hogy ez a tárgy a kedvenced?

Nagy szerepet játszik mindkét tárgynál. Mindkettő klasszikus, arányos, szép design tárgy. Kényelmesek, jól használhatóak, és a mai elvárásoknak is megfelelnek. Ez teszi őket időtlen klasszikusokká.

Horváth Zsuzsanna Magyar Formatervezési Díjas tervező

Fotó: Pásztor András

Gallery