Design Management Díj elismerő oklevél: WAMP Design Vásár Vásárnap Kft.

10.1. Design Management Award, Article, Opening event

Október 1-én került átadásra a Design Management Díj, melynek átadásán idén elismerő oklevéllel díjazták a WAMP Design Vásár Vásárnap Kft-t.

A WAMP több mint egy évtizede teljesít hiánypótló kulturális és gazdasági missziót a hazai designszcéna egy sajátos, ám igen színes alkotói szegmensének reprezentációs és üzleti lehetőséget biztosító rendszeres helyszíneként. Az elmúlt évtizedekben az új piacmozgalom elterjedésével Magyarországon is felismerték, hogy a bonyolult bürokratikus utak helyett az érték megteremtője és a fogyasztó közvetlen kontaktusa révén a piactér nemcsak a gazdaságilag hatékonyabb árucsere, de a kultúraközvetítés kitűnő színterévé is nemesül. Különösen érvényes ez az egyedi, illetve kis szériás design- és kézműves tárgyak kereskedelmére specializált vásárra, ahol az árucikk maga is kulturális termék. A WAMP a látogatókra gyakorolt jelentős szemléletformáló hatása által a designszakma egésze számára is közvetett módon előnyös. Szintén értékes többlet a vállalkozás nemzetközi színtérre történő továbbfejlesztése, aminek révén egyrészt külföldi lehetőségekhez segíti a hazai alkotókat, másrészt a magyar design nemzetközi láthatóságához is nagymértékben hozzájárul. A cég és a szolgáltatások magas színvonalú, következetes kommunikációja és vizuális arculata az évek során stabil branddé formálta a kezdetben mozgalom jellegűen indult kezdeményezést. Mára komoly értékké vált a WAMP stabil jelenléte a magyar designközegben, egyúttal méltán népszerű, karakteres alternatívát jelent az „elplázásodott”, beszűkült kereskedelmi palettán.

Háttérinformációk

A WAMP (Vasárnapi Művész Piac) majd másfél évtizede szervez designvásárokat, ahol hazai alkotók mutathatják be saját tervezésű, egyedi és kis szériás termékeiket. A jellemzően vasárnaponként zajló események a vásárláson túl igazi közösségi élményt is kínálnak: kötetlen körülmények között találkozhat egymással készítő és vásárló, kreatív szakember és érdeklődő laikus. Egyfajta ernyőszervezetként pedig azon dolgozik, hogy a hazai kreatívipart a nemzetközi vérkeringésbe is bekapcsolja. Különféle nemzetközi projektek résztvevőjeként bemutatja a magyar művészeket külföldön, a külföldieket pedig itthon, sőt 2014 óta állandó vásárokkal van jelen Bécs belvárosában a MuseumsQuartier előtti területen. Ma már több mint ezer alkotó tartozik tagjai közé.

A WAMP létrejötte óta kezdeményező szerepet vállal abban, hogy megmutassa a designban rejlő művészeti, gazdasági és társadalmi lehetőségeket. Célja, hogy a designt közelebb hozza a nagyközönséghez, ugyanakkor kapcsolatot teremtsen a tervezői innováció és a gazdaság szereplői között. A WAMP Magyarország egyik legnagyobb és leghosszabb ideje designnal foglalkozó magánkezdeményezéseként kiemelt hangsúlyt fektet az általa közvetített társadalmi felelősség- és értékvállalásra is.

A Design Management Díjról

A Design Management Díj több mint egy évtizedes fennállása alatt széles körben elismertté vált a designmenedzsment fogalma. Láthatóvá és érthetővé tette annak mibenlétét, rámutatott fontosságára, a jó gyakorlatok és követendő példák bemutatásával pedig kézzelfogható, könnyedén adaptálható útmutatóval is szolgált. A ma már az üzleti életben is egyre ismertebb díj nyerteseinek pályamunkái eredményes eszközök sorát vonultatják fel az adott márkát esszenciálisan megmutató arculattól az ügyfélkezelés minőségén, a termékfejlesztés progresszív módjain át egészen az újfajta vállalatvezetési stratégiákig. Az elért eredmények igazolják, hogy a design alkalmazása tevékenységi területtől függetlenül a gazdasági élet egésze számára előnyt jelent. Tágabb értelemben támogatja a célok meghatározását, a közép- és hosszú távú stratégiák felépítését, a vállalati struktúra, a munkafolyamatok, sőt a humán erőforrás megszervezését is. A designfókuszú működés ahhoz is hozzájárul, hogy a vállalatvezetők könnyebben reagáljanak a váratlan helyzetekre, hatékonyabban alkalmazkodjanak a gyors változásokhoz, ez pedig olyan versenyelőnyhöz juttatja őket, ami egy változékony, bizonytalan és egyre komplexebbé váló piaci környezetben ma már létfontosságú.

A kezdeményezés hasznosságát a díjazottak sokszínűsége is megerősíti: az elmúlt évek során kis- és középvállalatok, kifejezetten designnal foglalkozó vállalkozások, kereskedelmi cégek és non profit kezdeményezések egyaránt elnyerték az elismerést. A díjat a Magyar Formatervezési Tanács alapította 2009-ben azzal a szándékkal, hogy a design integrált alkalmazását, annak legfigyelemreméltóbb eredményeit megismertesse a szakmai és a gazdasági élet szereplőivel és a nagyközönséggel. Az üzleti pályázat olyan vállalkozások, intézmények és szervezetek tevékenységét mutatja be, amelyek a designt példaértékűen építették be a vállalati működésbe, alkalmazva azt minden szinten a mindennapokban, de a nagyobb ívű folyamatokban és stratégiai döntésekben is. A felhívást minden évben meghirdeti a testület, és a díjra bárki jelölhet, illetve nevezheti saját szervezetét, vállalkozását is.

A Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj idei díjazottait bemutató online kiállítás itt tekinthető meg.

Gallery