Emlékkiállítást szerveznek Szentiványi Tibor tiszteletére

2021. 09. 03. 17:19 News

A neves informatikus, művelődéstörténész, játékgyűjtő és - kutató Szentiványi Tibor idén ünnepelte volna a 90. szülinapját. Ennek tiszteletére a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum időszaki kiállítással tiszteleg munkássága előtt. A játékválogatás 2021. augusztus 28. és 2022. január 9-e közt tekinthető meg. A tárlatot Németh Nóra rendezte, Gál Péter szakértő segítségével.

A tárlat bemutatja Szentiványi Tibor sokszínű életművét, megismertet a rejtélyes hangzású ördöglakatok történetével, érdekességeivel és legjellemzőbb típusaival. A kiállítás fókuszba állítja a játékfajta pedagógiai hasznosságát, ami a gyűjtő számára különösen fontos szempont volt. A látogatók a múzeum szakértőjének útmutatója alapján megismerkedhetnek egy igazán egyszerű kialakítású, de annál furfangosabb ördöglakat elkészítésének és megoldásának lépéseivel.

A tárlatot egy videófelvétel egészíti ki, melyben Szentiványi Tibor játék és kreativitás kapcsolatát vizsgáló előadásából lehet részleteket meghallgatni. A szervezők bíznak abban, hogy a látogatók a kiállított művek láttán kedvet kapnak az ördöglakatok kipróbáláshoz is, így a látogatók egy játszósarokban hét különböző játékon tesztelhetik ügyességüket és türelmüket. Ezek a játékok a kiállítást segítő szakértő, Gál Péter munkái.

A Szentiványi család és a Typotex Kiadó támogatta a rendezvény létrehozását.

Forrás: https://mkvm.hu/mi-fan-terem-az-ordoglakat/